Univerzitetsko sportsko društvo

UNIVERZITETSKO SPORTSKO DRUŠTVO UNIVERZITETA U TUZLI

Univerzitetsko sportsko društvo je osnovano 25.9.2007. godine sa ciljem da se programi sporta, rekreacije i sportske rekreacije za studente, zaposlenike UNTZ-a i građanstvo odvijaju sistematski i organizirano. Studentima su omogućeni kvalitetni i raznovrsni programski sadržaji da bi dio svog slobodnog vremena posvetili tjelesnoj aktivnosti i zdravlju.

Veliko učešće u organima upravljanja imaju studenti koje delegira Unija studenata Univerziteta uTuzli.

Aktivnosti Univerzitetskog sportskog društva su usmjerene na dva bitna segmenta:

1. Masovni sportsko – rekreativni sadržaji

2. Kvalitetni takmičarski sport.

Posebna pažnja posvećivana je ligama (nogometna, košarkaška odbojkaška, stonoteniska), kao i sekcijama (šahovska i sekcija borilačkih sportova) u različitim sportskim disciplinama unutar Univerziteta. Od 2008. godine se organizuje, sada već tradicionalna manifestacija »Dani sporta« koja okuplja veliki broj studenata.

Univerzitetsko sportsko društvo nametnulo se kao lider u BiH u razvoju Univerzitetskog sporta. Univerzitetsko sportsko društvo je bilo domaćin i incijator formiranja Univerzitetskog sportskog saveza Federacije Bosne i Hercegovine koji bi u budućnosti unaprijedio razvoj univerzitetskog sporta u BiH.

Organizator je prvih međuuniverzitetskih susreta u košarci.

Organizovane su mnogobrojne humanitarne akcije kao npr. „Zaplešimo za Amilu“, zatim cjelovečernji koncert „Srcem i pjesmom za Amilu“ fudbalska utamica između „Ekipe poznatih“ i ekipe „Veterana FK Sloboda“ za studenticu Medicinskog fakulteta Amilu Džinović.