CENTAR ZA SPORT UNIVERZITETA U TUZLI OBILJEŽIO SVJETSKI DAN ZDRAVLJA

By | 9. Aprila 2018

Dana 5.4.2018. godine povodom obilježavanja Svjetskog dana zdravlja odigrana je prijateljska malonogometna utakmica između reprezentacije beskućnika Bosne i Hercegovine i studentske selekcije Univerziteta u Tuzli. Iako je rezultat bio u drugom planu, na terenu nije nedostajalo žara i borbe. Selekcija Univerziteta odnijela je pobjedu rezultatom 5:1.

zajednicka

Učenici JUMS Elektrotehničke škole Tuzla upoznali su se sa pravilima Američkog fudbala, probali osnovne tehnike ovog sporta i specijaliziranu opremu. Promotor ovog sporta bio je Klub američkog fudbala Tuzla Saltminers.

americki f

Članovi malonogometne reprezentacije beskućnika Bosne i Hercegovine imali su priliku posjetiti Fakultet za tjelesni odgoj i sport na kojem su im prof. dr. Muris Đug, prodekan za NIR i prof. dr.Dževad Džibrić, prodekan za nastavu i studentska pitanja prezentirali studijske programe i mogućnosti koje pruža fakultet.

ftos 1

Organizator ove manifestacije je Centar za sport u saradnji sa Studentskim parlamentom Univerziteta u Tuzli. Cilj je da se skrene pažnja koliko su sportsko – rekreativne aktivnosti bitne u očuvanju i unapređenju zdravlja svakog pojedinca

nog 1

Ovaj dan se obilježava kako bi se izgradila svijest o određenoj temi koja je vezana za zdravlje čime bi se skrenula pažnja na prioritetna područja koje su briga Svjetske zdravstvene organizacije. Aktivnosti vezane za temu ove godine „Primarna zaštita je pravo svakog čovjeka a ne luksuz pojedinca“ kao i sredstva potrebna za njih, ne smiju se odnositi samo na dan 7. april već bi se o njima trebalo voditi računa tokom cijele godine.

Nešto malo više o malonogometnoj reprezentaciji beskućnika BiH

Udruženje “Međunarodni forum solidarnosti-EMMAUS” (MFS-EMMAUS) iz Doboj Istoka kao partner “Homeless World Cup” (HWC) organizacije iz Škotske i nosioc projekta “Malonogometne reprezentacije beskućnika BiH” od septembra 2011. godine aktivno radi na realizaciji ovog projekta. Od tada pa do danas reprezentacija beskućnika BiH je učestvovala na šest Svjetskih prvenstava (Meksiko 2012, Poljska 2013, Čile 2014, Holandija 2015, Škotska 2016. i Norveška 2017.) sa kojih je najveći uspjeh titula viceprvaka svijeta osvojena na prvenstvu  u Čileu.

Učesnici u projektu odnosno igrači, su mladi iz socijalno ranjivih i marginaliziranih grupa našeg društva. Među njima beskućnici, prognana i raseljena lica, djeca bez roditeljskog staranja, korisnici smješteni u kolektivnim i izbjegličkim naseljima, pripadnici manjina i dr. Veći rezultat od takmičarskog, što je i krajnji cilj projekta, su pozitivna iskustva i doživljaji koji su igračima promijenili živote, i učinili da se iako žive na margini BH društva ipak osjećaju ponosnim kao reprezentativci i ambasadori svoje zemlje.

GALERIJA SLIKA: