Obilježavanje 10. maja Svjetskog dana fizičke aktivnosti

By | 21. Juna 2016

Povodom 10. maja Svjetskog dana fizičke aktivnosti, Univerzitetsko sportsko društvo u saradnji sa Unijom studenata Univerziteta u Tuzli i Centrom za sport obilježit će ovaj dan kroz prijateljske studentske odbojkaške susrete između Sveučilišta  „Josip Juraj Strossmayer“ u Osijeku i Univerziteta u Tuzli. Igrat će se u muškoj i ženskoj konkurenciji.

bitiFIT

Pored odbojkaških susreta odigrat će se završnica malonogometne lige za studente, u finalu će se sastati ekipe USUT- Studenti RGGF- a i Fakultet elektrotehnike. Dok će za treće mjesto snage odmjeriti ekipe Mašinskog fakulteta i Fakulteta za tjelesni odgoj i sport. Odbojkaški susreti počinju u 16:30 a završnica malonogometne lige u 19:00 sati u Univerzitetskoj dvorani
Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) je u cilju podizanja svjesti cjelokupne svjetske javnosti o značaju i važnosti redovne fizičke aktivnosti u očuvanju i unapređenju dobrog zdravlja i blagostanja dana 10. maja 2002. godine pokrenula globalnu inicijativu za obilježavanje međunarodnog dana fizičke aktivnosti. Taj dan je poznat pod sloganom „Kretanjem do zdravlja“, a odnosi se na umjerenu fizičku aktivnost bez obzira na sadržaje, mjesto i vrijeme izvođenja. Ciljna grupa je cjelokupna populacija uvažavajući sve različitosti u smislu uzrasta, pola, vjerske, rasne, socijalne, ekonomske i etičke pripadnosti.

Ciljevi obiljažavanja ovog datuma su:
– Podizanje svjesti sveukupne javnosti o značaju fizičke aktivnosti u prevenciji hroničnih nezaraznih bolesti.
– Zagovaranje prednosti fizičke aktivnosti kroz primjere dobre prakse, a radi povećanja učešća stanovništva u sportsko-rekreativnim programima.
– Promocija zdravih navika i stilova života i ukazivanje na opasnosti koje nose rizični oblici ponašanja (nepravilna ishrana, zloupotreba duvana, alkohola, psihoaktivnih supstanci itd.).

Tuzla, 09.05.2016. god.