BALKANDIJADA U TUZLI ISPUNILA OČEKIVANJA: Dođite nam u Istočno Sarajevo,da i mi ugostimo vas na ovaj način

By | 24. Maja 2017

 

Od 17. – 19.5. 2017. godine u Tuzli je održana “Balkanijada Tuzla 2017”, čiji je cilj bio promocija amaterskog sporta i međuuniverzitetsko druženje studenata.

slika

Univerzitet u Travniku pobjednik je u košarkaškom takmičenju, a košarkaši iz “vezirskog” grada bili su superiorni u odnosu na svoje protivnike te su potpuno zasluženo osvojili prvo mjesto. Travničani su u finalu savladali IPI akademiju rezultatom 44:21, a utakmice su igrane dva puta po 10 minuta. U susretu za treće mjesto Univerzitet Tuzla savladao je Univerzitet Zenica rezultatom 29:22.

U odbojci u konkurenciji djevojaka najbolje su bile Tuzlanke. Univerzitet u Tuzli je u finalu sa 2:0 u setovima savladao Univerzitet iz Sarajeva, dok je u susretu za treće mjesto Univerzitet u Zenici bio bolji od Univerziteta iz Bihaća slavivši rezultatom 2:0 u setovima.

slika 25

Najbolji u futsalu bili su gosti iz Istočnog Sarajeva, koji su u finalnom susretu savladali Univerzitet iz Tuzle rezultatom 4:1. U izuzetno zanimljivoj utakmici, koju je obilježio veliki broj prilika sa obje strane, sretniji i spretniji bili su studenti iz Istočnog Sarajeva, koji su prvi put u Tuzli osvojili prvo mjesto. U susretu za treće mjesto, Studentski centar iz Sarajeva savladao je Univerzitet iz Sarajeva rezultatom 3:2.

slika 2

U stolnom tenisu prvo mjesto osvojio je Kenan Zahirović sa Univerziteta iz Zenice, drugi je bio Edin Gutić sa Univerziteta iz Tuzle, dok je “bronza” pripala Irhadu Buštaliću sa Univerziteta iz Sarajeva.

Jasmin Upiparid sa Univerziteta u Tuzli bio je najbolji u takmičenju održanom u šahu, drugo mjesto pripalo je Amiru Ruštiću iz Zenice, dok je Sead Marković sa IPI akademije osvojio treće mjesto.

slika 3

U atletici u utrkama na 100 i 400 metara prvo mjesto osvojio je student Univerziteta u Tuzli Nermin Alibašić. Damjan Simović iz Istočnog Sarajeva u konkurenciji 400 metara bio je drugi, dok je treće mjesto pripalo Aldinu Ćosiću iz Zenice. U utrci na 100 metara Aldin Ćosić osvojio je drugo mjesto, dok je treće mjesto pripalo Damjanu Simoviću.

„Balkanijada u Tuzli ispunila je očekivanja,  a studenti su se zadovoljno vratili u svoje gradove nakon što su uzeli učešće u takmičenjima u futsalu, odbojci, košarci, stolnom tenisu, atletici, šahu. Ova manifestacije sigurno će doprinjeti popularizaciji studentskog sporta” kazao je Nedžad Hodžić, predsjednik Studentskog parlamenta Univerziteta u Tuzli.

“Mislim da smo opravdali ulogu dobrog domaćina, sve je prošlo u najboljem redu. Pokazalo se i ovaj put da je sport najbolji vezivni faktor kod mladih ljudi. Pored ostvarenih sportskih rezultata, najveća nagrada su sigurno novostečena prijateljstva. Ovo je korak u razvoju i unapređenju studentskog sporta, kojeg ćemo u budućnosti nastojati podići na još veći nivo”, rekao je Alan Alagić prof. sporta, sekretar Centra za sport jedan od organizatora Balkanijade u Tuzli.

Student iz Istočnog Sarajeva Damjan Simović, vraća se zadovoljan kući. Zbog prvog mjesta u fudbalu, drugog i trećeg mjesta u atletici, ali i zbog dojmova koje sa sobom nosi iz Tuzle.

IMG_9215

“Zadovoljni smo ovim turnirom, smještajom, hranom, načinom na koji su nas ugostili ovi ljudi koji su sve ovo i organizovali. I naredne godine ćemo doći, da učestvujemo i uveličamo ovu manifestaciju. U Istočno Sarajevo se vraćamo zadovoljni zbog trofeja. Prvi put u Tuzli smo osvojili prvo mjesto. Sve u svemu, zadovoljni smo i pozivam studente iz Tuzle da dođu u Istočno Sarajevo da ih ugostimo na isti način kao što su i oni nas”, oduševljen je bio Simović.

Svi prisutni na Balkanijadi u Tuzli, njih nekoliko stotina, mogli si uživati u viteškim borbama sportista sa Univerziteta iz nekoliko gradova, a najviše pažnje privukli su susreti djevojaka u odbojci. Dvorana je bila popunjena, a borba na parketu bila je velika za svaki poen.

CENTAR ZA SPORT

(Nedim Selimović)

GALERIJA SLIKA